Nadziewane Papryki

Junior!

To jest post specjalnie dla Ciebie 🙂 (bo lubisz posty o jedzeniu i chcesz sam gotować 🙂 )

Najpierw filmik:

A teraz przepis (uwaga do przepisu: Kieruję się zasadą dostępności produktów “pod ręką” i co do siebie będzie pasowało smakowo, staram się nie mieszać więcej niż 5-6 głównych składników [nie licząc przypraw etc.], bo im mniej tym smak wyraźniejszy; oraz: kabaczek jest fajny i pasuje do wszystkiego. To jak coś w kwestii zamienników.)


Czas przygotowania: 20 min
+ Czas w piekarniku: ok. 20 min

Sprzęty:

  • duża patelnia
  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne lub blacha + wyłożone folią aluminiową (żeby było mniej sprzątania)
  • nóż, deska do krojenia

Składniki:

  • mięso mielone wołowe – 200g
  • kabaczek – 1/2
  • cebula czerwona – x2
  • grzyby (tu użyłam jakichś chińskich, ale zwykłe pieczary też będą super) – 100g
  • świeże liście szpinaku – kilka garści
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne (albo ostra papryka)
  • czerwone papryki do nadziania – 4 duże lub 6 małych
  • 2-3 żółtka jajka (białka wykorzystać do omletów na śniadanie 🙂 )
  • 50g koziego białego sera (lub fety, fromage, mozzarelli)
  • pęczek świeżej pietruszki do posypania już gotowych papryk

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kabaczek, cebulę, grzyby i szpinak kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w następującej kolejności (w odstępach ok. 2 min): grzybulce, cebula, mięso, kabaczek, szpinak. Cała operacja trwa ok. 10 min. Zdejmujemy patelnię z gazu. Mieszamy żółtka z serem, dodajemy do masy mięsnej, dokładnie mieszamy. Papryki przygotowujemy odcinając “kapelusik” i usuwając gniazda nasienne. Następnie wypełniamy papryki przygotowanym nadzieniem i wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Odcięte wcześniej “kapelusiki” układamy na paprykach lub też nie (ja moje jednak zdjęłam i włożyłam dopiero przed podaniem, mięsko wtedy ładniej doszło). Teraz wszystko ląduje w rozgrzanym już piekarniku – ustawiamy, żeby grzał tylko od góry. Kontrolujemy po 10 minutach, czy wszystko ok i skracamy lub wydłużamy czas pieczenia. Chodzi o to, żeby jajka i ser “zespoliły” nadzienie.

I gotowe 🙂 Podajemy z dużą ilością świeżej pietruszki.

Nadziewane Papryki
Nadziewane Papryki

Ze względu na to, że nie miałam więcej papryk, a zostało mi jeszcze nadzienie, dodałam do niego garść orzeszków pinii oraz jedno rozgniecione widelcem awokado i całość zapiekłam w foremkach do muffinek. IMG_5317

mięsne muffinki z awokado i orzeszkami pinii
mięsne muffinki z awokado i orzeszkami pinii
Advertisements

One Comment Add yours

  1. Tusia says:

    Omniom mniom! Musze takie sobie zrobic!!!! Wyglądają przepysznie 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s